Lezen

0 Comments

Bijna elke avond las ik mijn kinderen voor….Guus kuijer, Annie MG Schmidt. Ik begon eigenlijk al met voorlezen, vanaf dat ze een boek konden vasthouden: zo’n dik kartonnen exemplaar waarbij ze vrolijk sabbelden aan de hoekjes. Nu mijn oudste zoon 14 jaar is , wordt voorlezen niet langer op prijs gesteld. Maar toch, af en toe mag ik eventjes meekijken: hoe hij voor een vak op school alsnog een boek leest. En probeer ik hem enthousiast te krijgen om meer te gaan lezen. En dat lukt best aardig. ‘Mama Tandoori’ van Ernest van der Kwast las hij met veel plezier.  

Zelf werd ik voorgelezen uit ‘Het oneindige verhaal’, uit ‘De koning van Katoren.’ En mijn eerste eigen leesboek was ‘De zeven veren van de papegaai’ van Paul Biegel. Boeken van Evert Hartman waren zo spannend, dat het bijna eng was om de bladzijde om te slaan. Mijn vader had als kind een boek met stoere verhalen van Readers Digest. Het was een boek met plaatjes van stoere jongens die bootjes bouwden of uitlegden hoe je zelf een vuurtje stookt. Afgewisseld met spannende jongensverhalen. Hij gaf ze weer aan ons door. Behalve het verhaal associeer ik boeken ook met hun eigen sfeer en geur.  Heel vroeger herinner ik me fijne momenten met verhalen uit ‘Het grote boek van tante Pauw.’

Momenteel hebben we tijd om meer te lezen. En ik kan me eigenlijk geen prettiger gevoel voorstellen dan fijn met een boek. En vooral verhalen die je meenemen als lezer naar een fictieve wereld; zijn nu in 2020 zo fijn. Zo nu en dan ga ik er een paar bespreken.

Categories:

About v1858

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *