KeK lesdagen

0 Comments

Sinds een half jaar verzorg ik zogenaamde KeK lessen in het primair onderwijs. KeK staat voor ‘kant en klaar’. Gedurende een of meerdere dagen ga ik met een groep aan het werk met een vooraf ontwikkeld programma. Het programma is afgestemd op de groepen 5 t/m 8.

Het is fijn om allemaal enthousiaste reacties te ontvangen op mijn lesdag en programma. Kinderen leren tijdens een lesdag verschillende vaardigheden, zoals: hoe komt nieuws tot stand? Welke berichten zijn nieuwswaardig? Maar ook wat is nepnieuws en waar herken je dit aan?

De meeste leerlingen weten veel te vertellen over wat zij allemaal meekrijgen vanuit het Jeugdjournaal. Daarnaast hoor ik ook lokale nieuwsitems zoals een kerk die gaat verdwijnen of een inbraak die plaats vond. Wanneer we nieuwsfeiten hebben besproken gaan we aan de slag, de rollen worden verdeeld. Kinderen kiezen ervoor om te vloggen of gaan samen een artikel schrijven. Als we klaar zijn bundelen we het geheel tot een pakkende krant die we in de meeste gevallen digitaal verspreiden op school. Zo fantastisch om te ervaren dat kinderen er echt veel van opsteken. Hoe schrijf je een foutloos artikel en hoe begin je met schrijven.

Vaardigheden zoals; samenwerken, digitale vaardigheden, taal en spelling, vangen we samen op een dag. Onbewust neemt een kind hier veel van mee. Wanneer hij de dag erop bezig gaat met nieuwsbegrip, leest hij de tekst bewuster door de verworven vaardigheden.

Categories:

About v1858

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *